Открий съкровището

КОГА СА СЪЗДАДЕНИ СЪКРОВИЩАТА?

18
Къщата на Куюмджиоглу, Пловдив, България
© Доника Георгиева
Заедно с Барока съжителстват традиционните, национални особености, характерни за архитектурата на всеки регион. По този начин сградите се обогатяват с нови елементи, представящи идентичността на различните страни.
Например в някои страни в Югоизточна Европа: Албания, България, Гърция, Македония, Сърбия и Монтенегро, Турция се ражда специфичният стил на балканската народна къща. Във всяка страна той се развива с местни индивидуални особености.
Така в България се развива стилът на Националното възраждане. Неповторимият и уникален образ на къщите, строени по това време, ти можеш да видиш и днес. Множеството издадени навън еркери, специфичните извивки по покривите, приказно оцветените фасади, “алафрангите” и резбованите тавани са истинско съкровище.
В Румъния се появява стилът „Бранковани”, който съчетава в себе си основните елементи на Барока и типичните за страната национални мотиви.


© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313