Открий съкровището

Истанбул, народна архитектура

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Азбучник / Истанбул, народна архитектура
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Истанбул, народна архитектура
Истанбул, народна архитектура
Истанбул, народна архитектура

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Ако се разхождаш из улиците на Истанбул е много вероятно да попаднеш в някой от старите квартали на града.

Един от тях е Галата, за който има данни още от Античността. Най-голямата забележителност на Галата е внушителната кула, построена 14 век. Пристанището на Галата от много векове привлича хора от различни националности и религии. Това обяснява защо къщите, търговските сгради, църквите са различни по стил и в голяма степен повлияни от европейската архитектура.

Друг известен квартал на Истанбул е Еюп. Тук се намира гробницата на мюсюлманския светец Ебу Еюб ел-Енсари. До нея е построена джамията на Еюп. През Късното Средновековия на това място се оформя предградие с множество култови и обществени паметници, дворци и жилищни сгради.

Балат е квартал на южния бряг на Златния рог. Тук се заселват евреи, прогонени от Испания и Македония. В квартала е имало еврейска болница, еврейско училище и 19 синагоги. През вековете кварталът е бил опожаряван, но отново възстановяван, а старите дървените къщи са заменени с масивни двуетажни сгради с еркери.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313