Открий съкровището

Нематериално наследство на Цикладите

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Азбучник / Нематериално наследство на Цикладите
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Нематериално наследство на Цикладите
Нематериално наследство на Цикладите
Нематериално наследство на Цикладите

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Традиция
Къде: Гърция, Циклади
Кога:

Сифнос е остров от групата на Цикладите. Тук можеш да видиш как древните традиции продължават да живеят.
Грънчарството е най-разпространеният занаят в Сифнос. Още от праисторически времена сифноските майстори изработвали фини амфори, гърнета, делви и други най-различни съдове. Но техните чудновати имена и употреба ще научиш като отидеш там.
Цикладският остров Тинос е разположен малко по на север от Сифнос. Той е най-известен с каменоделството. На острова има много находища на бял и зелен мрамор, прочул Тинос из цяла Европа. Докато се разхождаш из острова, навсякъде ще видиш произведенията на изкусните тиноски каменоделци – мраморни релефи, гравюри и украси по църквите и къщите.
Но най-лесно можеш да усетиш чара на Цикладите като опиташ някоя от вкусните местни гозби. Не можеш да не вкусиш от традиционните сирена манура и ксиномизитри. С тях се правят много пити и други ястия. Разбира се, на голяма почит са даровете на морето – риби, миди, октоподи и други.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313