Открий съкровището

Природен и архитектурен ансамбъл по река Брегава

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Азбучник / Природен и архитектурен ансамбъл по река Брегава
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Природен и архитектурен ансамбъл по река Брегава
Природен и архитектурен ансамбъл по река Брегава
Природен и архитектурен ансамбъл по река Брегава

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Река Брегава, заедно с постройките и съоръженията по нея – сгради, мостове, мелници и други – представлява гръбнака на град Столац.
Оцелели са няколко моста над реката, най-старият от които е Инат Кюприя. Ако се съди по особеностите на неговия градеж, може да се предположи, че е бил построен още през Средновековието. За моста Подградска Кюприя се предполага, че е построен в началото на 18 век. Най-новият мост, мостът на Сара Кашикович в Беговина, според надписа на него, е построен през 1896 година. Това е най-големият частен мост – той има и порти, с които може да се затваря. Другите два моста в ансамбъла са малкият мост при лятната резиденция Шарич и мостът при джамията Али-паша.
Водениците имат почти еднакъв вид, без съществени разлики в начина на строеж. През 1664 година е имало 10 воденици. През 18 век на река Брегава имало вече 180 водни колела.
Мелниците обикновено са комбинирани с воденици. Като правило това са малки групи от сгради – в една от тях била канцеларията, където се сключвали сделките, а в друга – самата мелница. Простите, лишени от украса сгради, имали чисто практическо предназначение.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313