Открий съкровището

Пловдив, античният град

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Пловдив, античният град
Пловдив, античният град
Пловдив, античният град

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Древен обект
Къде: България, Пловдив
Кога: Рим

В град Пловдив и днес можем да усетим силата на Римската империя. Съкровищата, завещани ни от тези времена, днес се преплитат в сложната система на живия градски организъм.

Централно място в града заемал площада, наричан от римляните форум. Той бил място за търговия и обществени събития. Днес до нас са достигнали значителни части от римския форум, които можем да видим на няколко метра под съвременното градско ниво. Близо до тях откриваме малка покрита театрална сграда, наричана одеон. Не се учудвай, ако в подземния етаж на някои от големите магазини по днешната търговска улица намериш каменни седалки. Те са част от големия градски стадион на римския Пловдив. Стадионът е разположен в естествената гънка на терена между две тепета. А в многобройните подлези на града ще минеш по истински римски улици, ще надникнеш в автентични къщи и църкви.

Най-внушителният обект от Античния Пловдив е римският театър. Той се вписва в склона на хълма Джамбаз тепе. Античният театър е предпочитано място от много съвременни изпълнители за провеждане на концерти и представления на открито.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313