Открий съкровището

Православни манастири в Скопие

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Азбучник / Православни манастири в Скопие
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Православни манастири в Скопие
Православни манастири в Скопие
Православни манастири в Скопие

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Църквата „Свети Никита” до Скопие
Църквата се намира на около 10 километра северозападно от Скопие, в склоновете на Скопска Црна гора. Сградата е построена около 1316 година с дарението на цар Милутин. Пространството й е във форма на кръст с централен купол. Стенописите от 14 век са дело на известните солунски зографи Михаил и Евтихий. През 1483-84 година са преизписани увредените горните части на църквата. Иконите от иконостаса и фреските на купола са дело на местния художник Дичо Зограф, творил през 19 век.

Църквата „Свети Пантелеймон” в Нерези
Църквата „Свети Пантелеймон” е разположена на склона на планината Водно до Скопие. Тя е била главната църква в манастирски комплекс, от който до наши дни не са запазени други постройки. Манастирът е основан през 1164 година от Алекси Ангел, наследил император Алекси I Комнин. Планът на църквата е във форма на кръст с 5 купола. По долните части на стените в олтара и в главното църковно пространство са запазени стенописи от 12 век, дело на анонимни зографи от Константинополската школа. Те са едни от най-забележителните творби на византийското изкуство от този период. Мраморната олтарна стена е също един от шедьоврите на Византийското декоративно изкуство.
Църквата на „Свети Андрей” до Скопие
Църквата е част от манастирски комплекс в долината на река Треска, югозападно от Скопие. Тя е построена и изписана през 1388-89 година от Андреа, втория син на цар Вълкашин. Стенописите са дело на Митрополит Йован и неговия помощник, монаха Григорий.
Марковият манастир 
Манастирът се намира в долината на река Марко, в околностите на село Сушица до Скопие. Посветен е на Свети Димитър, а името “Марков манастир” получава от ктитора цар Марко (първородния син на цар Вълкашин). Според ктиторския надпис манастирът е основан през 1346-47 (по времето на цар Душан и цар Вълкашин) и е довършен от цар Марко. Фреските са дело на различни художници от различни школи. В стенописите преобладават илюстрации на сюжети от църковната поезия и литература. Разположението на някои от тези сцени е необичайно, различно от утвърдените правила.
Църквата „Св. Спас”, Скопие
Църквата „Св. Спас” се намира близо до “Стария Базар” в Скопие. Само висока каменна стена и дървена камбанария напомнят за старата църква от 18 век, която е съществувала на това място. В двора е поставен каменен саркофаг с тленните останки на македонския революционер Гоце Делчев (1872-1903). В сегашния си вид църквата е построена в първата половина на 19 век. Тя е трикорабна, със засводен покрив. Забележителният дърворезбен иконостас (1819-1824) е дело на групата на Петре Филипович-Гарката – добре известни резбари от Западна Македония.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313