Открий съкровището

Илиджа махала, къщата на Шеранич

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Азбучник / Илиджа махала, къщата на Шеранич
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Илиджа махала, къщата на Шеранич
Илиджа махала, къщата на Шеранич
Илиджа махала, къщата на Шеранич

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Илиджа махала е наречена на горещите лековити извори, през които е преминавал поток от гореща вода, спускащ се от река Върбас.
Няма безспорни исторически данни по отношението на тези минерални бани по време на римския период, въпреки че тук е преминавал пътя от Салона до Сервициум. По време на Ислямския период е построена Голяма Мусала (стая за молитви) - в началото на 16-ти век,а след това Махмут Челеби джамия – като център на цялата махала. Скоро след това около нея са построени жилищни сгради като всяка от тях е включвала оздравителна минерална баня. Покрити обществени бани и две малки воденици, които са могли да функционират даже през суровите зими също са построени по това време.
Шераничите са били богати земевладелци. Те са построили къща на това място и края на 18-ти век. Сградата е един от малкото оцелели примери за този тип жилищни съоръжения в Илиджа махала, с характерните им бани (хаузи), разположени непоредственo до къщите.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313