Открий съкровището

Брашов, исторически град

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Брашов, исторически град
Брашов, исторически град
Брашов, исторически град

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Брашов възниква в началото на 13 век като укрепено саксонско селище с румънски предградия. Главният площад на Брашов се е развил като средище на обществения, духовния и стопанския живот на града.
Централно място в площада заема сградата на Кметството. Първоначално (през 14 век) тя била изградена като кула, която да защитава една от градските порти. В периода 15-16 век сградата на Кметството се разраснала, като към нея били пристроени покрити със сводове магазини. Жителите на Брашов са построили замъкa Бран през 13 век, за да осигурят защита на границата между Трансилвания и Влахия. Освен това в замъка се е намирала и митницата на тази граница.
Замъкът е преустрояван няколко пъти през изминалите 4 века. Последното преустройство е направено в средата на 20 век, когато кралица Мария Румънска превърнала замъка в своя лятна резиденция.
Заради мистичната атмосфера на този замък, легендите твърдят, че зловещият граф Дракула е живял именно тук. Днес, обаче, замъкът е идеалният декор за устроения в него музей на средновековната история. Друг интересен обект от Брашов е Замъкът Фагарас. Той е построен през 15 век като укрепена резиденция. През 16 и 17 век е бил преустроен и разширен – били надстроени кулите и крилата и бил построен бастион, който да защитава двореца от артилерийски огън. Дворецът е най-голямото архитектурно произведение в Трансилвания, което показва как през 17 век отбранителните съоръжения са били превръщени в укрепени жилища. Дворецът има наистина богата история - построен като крепост, преустроен като благородническа резиденция, по-късно той е превърнат в затвор, а днес в него има музей и библиотека.

Най-голямата готическа църква на Трансилвания (89,0 x 23,0 метра) е Черната църква (Катедралата на Брашов). Изграждането на катедралата започва през 1385 година и продължава почти 100 години . Тя принадлежи към типа “зални” църкви – при тях вътрешното пространство е обединено, тъй като височината на централния и страничните кораби е почти изравнена. Първоначалният проект е предвиждал на западната фасада да има две кули, но е построена само едната. През 1689 година опустошителен пожар унищожава покрива на катедралата и покрива със сажди каменната й зидария. Оттогава тя е наречена “Черната църква”. Изключително ценни са каменните скулптури, които украсяват петте портала на катедралата (един на западната фасада, и по два на северната и южната фасади).

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313