Открий съкровището

Долината на тракийските царе

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Долината на тракийските царе
Долината на тракийските царе
Долината на тракийските царе

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Културен пейзаж, Гробница
Къде: България, Казанлък
Кога: Траки

Долината на тракийските царе се намира между Стара планина и Родопите. Наречена е така, защото още от 5 век преди новата ера там се е простирало едно от най-големите държавни обединения на древния свят – Одриската държава.
Днес в мистичната долина можем да открием хиляди съкровища от това далечно време. Изключително интересен е тракийският комплекс в могилата Оструша. Той се състои от пет правоъгълни и едно кръгло помещение. Гробницата е изградена от два огромни каменни блока, тежащи 60 тона.
Тракийска гробница е открита и в Шушманец. Тя е изградена от добре изработени каменни блокове. Покритието на централното помещение се подкрепя от здрава колона.
Една от най-големите и най-богати тракийски гробници в Долината на тракийските царе се крие в могилата Голяма Косматка. Тя има три помощения, в които са открити над 70 ценни предмети от бронз, сребро и злато. Особено интересна е откритата бронзова глава на брадат мъж, с очи от полублагородни камъни. В първото помещение археолозите намират скелет на кон, принесен в жертва. На входа на второто е открита мраморна врата, украсена с човешки изображения и орнаменти в синьо и червено. Най-интересно се оказва третото помещение. То е издълбано в скала и покрито с огромен каменен блок. Вътре е оформено ритуалното легло на владетеля. Смята се, че това е бил тракийския цар Севт III.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313