Открий съкровището

Асенова Крепост

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Асенова Крепост
Асенова Крепост
Асенова Крепост

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Асеновата крепост се издига в планина Родопи, в покрайните на Асеновград. Можем да видим силуета й още от центъра на града.
Славната история на Асеновата крепост започва още от древните траки, които се установяват на това място. През 9-ти век българският цар Иван Асен II изгражда на същото място град и го защитава с отбранителна крепост. Днес тя носи неговото име.
Крепостта е охранявала строго прохода към тайнствената планина Родопи. Запазени са водно хранилище, чрез което хората са се снабдявали с вода, и средновековен надпис, издялан върху един от камъните. Днес можеш да се покатериш по крепостните стени и пред теб ще се открие величествената гледка към околността и бързата река Чая в подножието.
Една от най-интересните постройки в Асеновата крепост е църквата “Света Богородица Петричка”. Кацнала на ръба на скалата, тя крие много тайнствени легенди за крале, принцове и сирени.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313