Открий съкровището

Истанбул, Исторически град

Начало / Машина на времето / 20-ти век / Истанбул, Исторически град
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Истанбул, Исторически град
Истанбул, Исторически град
Истанбул, Исторически град

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Истанбул е град, който в продължение на много векове се е развивал като култура, изкуство, архитектура.

И до ден днешен можеш да усетиш атмосферата на отминали близки и далечни времена ако посетиш дворците, старите пазари или други обществени постройки .

Една от сградите, за която искам да ти разкажа, е дворецът Долмабахче. След построяването му целият султански двор се пренася там. В наши дни е превърнат в музей и се използва при специални случаи.

Друг интересен дворец е дворецът Белербей. Близостта му с моста над Босфора оказва негативо влияние, защото една от подпорите на моста е изградена в градините на двореца.

През 1741 година е постоена библиотеката Атиф Ефенди като част от вакъфа на Атиф Ефенди, везир и пръв министър на Махмуд I, който имал голям интерес към литературата, поезията и краснописа. (Вакъф се наричал имот, чийто собственик заделя част от доходите от имота за благотворителни цели.)

Едно от най-известните места в Истанбул е Капалъчарши (в превод от турски – покрита чаршия). Първите постройки са безистените на Чевахир и Сандал, след тях изникват други, оформят се улици с редици от магазини между тях. Улиците по-късно са покрити, откъдето произхожда и името.

Освен многото обществени сгради, в Истанбул има различни религиозни сгради, които съжителстват заедно в този голям град.
Един от значимите католически обекти в града е катедралата "Сан Антонио", която носи името на италиански свещеник.

От православните обекти един от главните обекти е сградата на Гръцката Християнска Патриаршия в квартала Фенер. След като няколко пъти се местела от едно място на друго през 1602 година се установила в манастира “Свети Йергий”, където се намира и досега.

Друг много интересен религиозен обект е църквата "Свети Стефан" . Тя е единствената църква в света, изработена изцяло от желязо.

Две от най-интересните синагоги в Истанбул са „Ахрида” и „Зулфарис”. Може би ще ти е интересно да научиш, че името на синагогата “Ахрида” идва от името на град Охрид. Тя е и най-голямата и разкошна синагога в квартал Балат в Истанбул.

Синагогата "Зулфарис" по всяка вероятност е била изградена върху основите на по-стара. През 2001 година е реставрирана и отваря вратите си като „Музей на евреите в Турция”.
 

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313