Открий съкровището

Щип - ислямска архитектура

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Джамия / Щип - ислямска архитектура
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Щип - ислямска архитектура
Щип - ислямска архитектура
Щип - ислямска архитектура

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Безистен
Безистенът (покрит пазар) се намира в центъра на град Щип, на десния бряг на река Отиня. Строен е вероятно през 16-17 вeк. Комплексът се състои от три правоъгълни пространства, покрити с масивни куполи. Днес е адаптиран за художествена галерия.

Хайдър-Кади джамия
Джамията Хайдър-Кади се намира на левия бряг на река Драгор, в района на стария “Овчи пазар” в Щип. Близо до нея е и турската баня Дебой (от 17-18 век). Джамията е построена през 1561-62 година по поръчка на администратора на Румелия Хайдер Бег. Тя представлява куполна сграда с масивни стени, дебели около 1,4 метра. Строителите са били от малко съседно село в района на Битоля, но проектът най-вероятно е бил подготвен от неизвестен ислямски архитект. В неговата работа личи влиянието на прочутия по това време архитект Коджа Синан.

Хусамедин Паша джамия
Джамията на Хусамедин паша се издига на върха на един хълм на левия бряг на река Отиня. Джамията е построена в началото на 16 век. Тя е просторна еднокуполна сграда, с квадратен план. При строежа са използвани големи блокове жълт камък, донесени вероятно от околностите на село Жеглигово (в района на Куманово). Цилиндричният „барабан” под купола е от зелен пясъчник, донесен от околностите на Щип. Тази част от сградата е застрашена, тъй като използваният пясъчник е податлив на рушене.
 

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313