Открий съкровището

Скопие - ислямска архитектура

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Джамия / Скопие - ислямска архитектура
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Скопие - ислямска архитектура
Скопие - ислямска архитектура
Скопие - ислямска архитектура

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Джамия
Къде: Македония, Скопие
Кога: Късно Средновековие

Банята Даут Паша
Този забележителен паметник на ислямската архитектура се намира в района на “Стария Базар” в Скопие. Банята е построена през втората половина на 15 век. В сградата, покрита с множество куполи, са създадени две отделни бани – за жени и за мъже. През 1948 година сградата е реставрирана и приспособена за нуждите на Художествената галерия – една от най-старите институции в Македония. В нея се помещава постоянната изложба на шедьоври на Македонското изкуство от 14 до 20 век.
Джамията Султан Мурат
Джамията заема доминиращо място в старата част на Скопие. Построена е през 1436 година като завещание от Султан Мурат II и е една от първите джамии в Скопие. Възстановявана е на два пъти (през 1539-42 и през 1711-12), след опустошителни пожари, които я разрушават. В югоизточната част на двора е разположена криптата на Али Паша от Дагестан, а южно от джамията се намира тюрбето (гробница) на Бикли хан. Част от комплекса на джамията е и часовниковата кула, построена през 16 век.
Джамията Мустафа Паша
Това е забележителна сграда, построена през 1492 година. Нейният създател, Мустафа Паша, е погребан през 1519 година в тюрбето, което се намира в двора на джамията. Големият купол стъпва върху осмостенен „барабан”. На дъговидните повърхности под купола, в източната страна, са запазени най-ранните стенописи на ислямски сгради в Македония. Балконът на минарето, високо 47 метра, е с мраморна украса.
Куршумли хан
Ханът (страноприемницата) се намира в централната зона на Стария Базар. Предполага се, че е построен в средата на 16 век от Миезин Ходжа. Сградата представлява монументален комплекс във форма на квадрат, в средата на който има просторен вътрешен двор с градина и фонтан. В горния етаж са били разположени стаите за гости, а в приземието са се намирали конюшните. Покривът на Куршумли хан е осеян от множество куполи, които са покрити с олово (оттук и името на хана – „куршум” на турски означава олово). Днес комплексът е превърнат в лапидарий (изложба на произведения на изкуството, изработени от камък). Тук има богата колекция на паметници от различни епохи. През лятото дворът се използва като зала на открито за културни прояви.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313