Открий съкровището

Сараево - исторически град

Начало / Машина на времето / Сецесион, Романтизъм / Сараево - исторически град
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Сараево - исторически град
Сараево - исторически град
Сараево - исторически град

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, има дълга и богата история, която можем да проследим чак до Праисторията. По-късно, по времето на Рим на мястото на днешното предградие Илиджа, съществувал град на име Акве Сулфуре, което означава ”Води със сяра”. Но годината, която най-често се споменава за основаването на града е 1461. Тогава управителят на Босна Иса-бег Исхакович превръща селището в град и столица. По това време са построени множество важни обекти, между които джамия, покрит пазар, обществени бани, хан и палата на управителя. Сигурно не знаеш, че името на Сараево идва точно от това на палата, наричан Сарай. Когато се разхождаш днес в стария град на Сараево ще откриеш и много прекрасни сгради от 16 век. Тогава градът е процъфтявал, благодарение на Гази Хусрев Бей.
Можеш да започнеш своята разходка от Чаршията (търговската улица). Там ще откриеш и улицата на Филиграните. Филиграфският занаят датира още от 15 век и е запазен в Сараево. Майсторите правят различни украси и обекти от сребро или друг благороден метал.
В махалата Чурчича ще се натъкнеш на архитектурния ансамбъл на къщата Свързо. Това е единственият запазен образец на старата жилищна архитектура на Сараево от 17 век. Сградата е била разделена на мъжка публична част (селямлък) и женска частна част (харемлък). Един специален коридор свързвал тези две части. За съжаление, къщата е разрушена от пожара през 1697. Днес можеш да се насладиш на преизградения върху старите основи ансамбъл. Там ще се потопиш в типична градска къща от края на 19 и началото на 20 век. Ще видиш обзавеждането, тъканите и съдовете, характерни за тази епоха, а така също – оръжия, церемониални предмети и прибори за пушене.
Една от най-внушителните сгради, завещани ни от 19 век е Кметството на Сараево. Ще го откриеш в края на Башчаршия (главната търговска улица). Сградата е дело на архитекта Александър Витек. Строителството й започва през 1892 година и трае четири години. В течение на годините, сградата е сменяла своите функции – служела е не само за кметство, но и за съдебна зала, за седалища на Босненския парламент и за библиотека. Заслужава си да влезеш в нея и да се потопиш в огромния вестибюл. Високо над теб се извисяват стьклен купол и два големи прозореца с витражи.
Не забравяй да посетиш и Националния музей. Негов създател е архитектът Карло Парзик и многобройна публика го посещава още от 1913 година. Вътре ще откриеш любопитни факти за всичко, което те интересува – археология, природа, фолклор, ценни монети и много други. Именно тук при специални условия се съхранява и традиционната еврейска книга, наречена Хагада. Думата Хагада е староеврейска и означава история или разказ. В продължение на векове тези книги са известни като сбор от разкази, стихове и молитви за големия празник Пасха. Този ръкопис идва от северна Испания и започва пътешествието си към Сараево около 1492 година. Дълги години той принадлежи на фамилията Кохен, които през 1984 го продават на Националния музей. В света има много малко останали Хагади и специалистите смятат тази в Сараево за една от най-красивите.
Интересна колекция можеш да посетиш и в Старата православна църква в Сараево, посветена на Светие архангели Михаил и Гавраил. Църквата за първи път тя се споменава в документ от 15 век. Тя е прочута със своята форма и с ценния си иконостас от 17 век. През 1890 в сградата се открива музей. Там можеш да разгледаш стари икони, картини, ръкописи, църковни одежди и бродерии, стари пари и много други. Най-известна обаче, е колекцията от икони, която е една от най-ценните в региона.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313