Открий съкровището

Станиел

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Станиел
Станиел
Станиел

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Исторически град, Крепост
Къде: Словения, Станиел, Регион Карст
Кога: Късно Средновековие, Барок

Град Станиел е разположен на живописен хълм в Словения. Още древните римляни харесали това място и изградили на върха крепост.

По време на Средновековието селището се разпростира по целия хълм, а по-късно е заобиколено с крепостни стени. Ето, там горе се белее Крепостта. Тя носи отпечатъка на Средновековието и Барока. Истинско съкровище е и готическата църква ”Свети Димитър”, построена през 15 век. В нея ще откриеш мраморна плоча с образа на крепостта. Така ще разбереш как е изглеждала тя в края на17 век.

Когато се разхождаш по тесните улички на Станиел се заслушай в каменните къщи. Те ще ти разкажат историите за майстори, които са обрисували своите преживявания чрез камъка. Улиците завършват в малки площади – място за среща на млади и стари.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313