Открий съкровището

Битоля - ислямска архитектура

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Битоля - ислямска архитектура
Битоля - ислямска архитектура
Битоля - ислямска архитектура

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Джамия
Къде: Македония, Битоля
Кога: Късно Средновековие

Безистенът в Битоля
Безистенът (покрит пазар) се намира в центъра на Битоля. Според исторически източници комплексът е построен през 1506 година. В безистена се влиза през 4 засводени входа, които се затварят с двойни железни врати. Вътре има няколко пасажа с 86 магазина. Покривът е оформен с цилиндрични сводове, в които са направени отвори за осветление и проветряване на безистена. 

Исак джамия
Джамията, която се намира в центъра на Битоля, е известна още като джамията Азрети Исак. По своята големина, външност и луксозен интериор се счита за една от най-красивите джамии в Битоля. Построена е през 1506-07 година. Според надпис над главния вход построяването й е било част от завещанието на съдията Исак Челеби. Това е най-високата джамия в Битоля. 

Йени джамия
Джамията Йени се намира в една махала с джамията Исак. Построена е през 1558-1559 година от Кади-Махмуд Ефенди. Сградата е квадратна, преддверието е с 3 купола и минаре, високо 40 метра. Вътрешността е украсена с уникална глазирана керамика. Днес джамията е превърната в Художествена галерия. На всеки 3 години тук се провежда международна графична изложба.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313