Открий съкровището

Джамията Гази Хюсрев Бей в Сараево

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Джамията Гази Хюсрев Бей в Сараево
Джамията Гази Хюсрев Бей в Сараево
Джамията Гази Хюсрев Бей в Сараево

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Най-напред трябва да знаеш, че през 16 век един от най-важните управители в Босна е бил Гази Хюсрев Бей. Благодарение на него Сараево се превръща в голям град, известен в цяла Европа и далеч на изток.
Така, през 1530-31 година в Сараево се издига джамията Гази Хюсрев Бей – най-голямата в Босна и Херцеговина. Още отдалеч ще видиш непоклатимото минаре, каквото няма никъде другаде в Босна и Херцеговина. А когато се приближиш ще забележиш, че централния купол на сградата е много по висок от страничните. Ако мислено се опиташ да свържеш с линии върховета на куполите, ще получиш равностранен триъгълник. Интериорът е богато украсен в стила на ислямската архитектура.
Архитектът на джамията Гази Хюсрев Бей е неизвестен. Предполага се обаче, че тя е дело на творец от архитектурното училище на Хайрудин. Мимар Хайрудин е бил предшественик на известния архитект Синан и създател на Стария мост в Мостар.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313