Открий съкровището

Истанбул, Исторически район

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Истанбул, Исторически район
Истанбул, Исторически район
Истанбул, Исторически район

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Истанбул заема важно стратегическо положение на Босфора – между Европа и Азия и между Черно и Средиземно море.
Сградите, за които ще ти разкажа малко повече, се намират в историческия район на града и са част от съкровищата в списъка на ЮНЕСКО.

Църквата "Света София" е построена в Константинопол през 562 година. Тя е най-голямата църква в християнския свят по това време. През 1453 година, църквата е преустроена като джамия, а в наши дни е превърната в музей.

Султанахмет джамия е един от символите на града. Отвътре цялата джамия е облицована със синьозелени керамични плочки от Изник. Това е причината тя да е известна и с името Синята джамия.

На хълм над пристанището в града е построена Сюлеймание джамия. В комплекса и се включват много сгради, мавзолеите на Сюлейман I Великолепни и неговата съпруга Хюрем (Роксалана), както и този на самия архитект.

Друго много интересно място е двореца Топкапъ. По времето когато е строен, архитектите проектирали дворците като поредица от дворове. В предните дворове можело да влизат много хора, докато вътрешните дворове, ставали достъпни за все по-малко на брой хора.


Прочети повече за съкровището в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 3 точки!
Общо: 3 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313