Открий съкровището

Традиционно производство на керамични плочки

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Търсачка / Резултати от търсенето / Традиционно производство на керамични плочки
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Традиционно производство на керамични плочки
Традиционно производство на керамични плочки
Традиционно производство на керамични плочки

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Традиция
Къде: Турция, Изник
Кога:

Керемиката и плочките на Изник се правят по традиция от мека глина.

Произходът на турската керамика и плочки ни връща назад към средновековието. В ранното средновековие в производството се използват техники за цветно глазиране, които се развиват и усъвършенстват. На тях се дължат изключителните и редки мозаечни плочки, произвеждани в Одрин, Истанбул и особено в Бурса.

През 16 век започват да се произвеждат плочки, които са изписани под глазурата. Преобладават растителни мотиви и ленти с надписи. Създаваната в средата на 16 век керамика със своите оцветени в червено релефи под гладката глазирана повърхност, както и със своята твърдост, е високо ценена по целия свят.

В ислямската архитектура плочките обикновено са елемент от украсата на вътрешните пространства в джамии, мавзолеи, палати, павилиони, фонтани, имарети и библиотеки.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313