Открий съкровището

Мезек, гробница

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Мезек, гробница
Мезек, гробница
Мезек, гробница

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Край село Мезек, близо до Свиленград, откриваме две ценни съкровища - древна тракийска гробница и крепост.
Гробницата е една от най-големите с купол. За да го видим обаче трябва да преминем по цели 30 метра дълъг коридор, наричан дромос. Той е покрит с триъгълен свод. В края му последователно откриваме две малки помещения. Последното, трето помещение е кръгло в план. В него именно се е извръшило погребението. Нарича се гробнична камера. Тя е майсторски покрита с купол, изпълнен с големи и гладко обработени камъни.
Стените на второто съкровище – запазената до наши дни крепост – се издигат величествено на височина 10 метра. Строена е още през 11 век и е била увенчана със зъбери по стените и специални платформи за отбрана.
В близост до крепостта можеш да откриеш и други известни тракийски гробници от 4 век преди новата ера - Малтепе и Курткале.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313