Открий съкровището

Демир Баба теке

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Демир Баба теке
Демир Баба теке
Демир Баба теке

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Демир Баба теке е разположено в резервата Сборяново, близо до град Исперих. Построено е през 16 век от мюсюлманска общност, известна като алиани или казълбаши (червеноглавите).
Цялата местност е пропита в тайнственост. За да стигнеш до свещеното място, се спускаш по скалиста пътека. Вековни дървета се надвесват над теб. Навсякъде по клоните им висят шарени парчета плат. Не се учудвай, защото традицията повелява да оставиш част от дрехата си на това свещено място за здраве и късмет.
На входа на Демир баба теке ни посреща извор със свещена вода. Вдясно откриваме сграда за посетители, наречена имарет. А ето там, в дъното на двора пред нас се изправя сграда – това е гробницата на Демир Баба – един от най-популярните мюсюлмански светци, надарен с божествена сила. Самата постройка е изградена върху части от древно скално светилище на траките.
Едно от най-тайнствените места е огромният камък вляво от гробницата. Вярва се, че той притежава чудодейна лечебна сила и всеки посетил мястото трябва да легне върху него и да изпълни тялото си с нова енергия.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313