Открий съкровището

Мелник

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Мелник
Мелник
Мелник

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Мелник е най-малкият град в България. Още от дълбока древност там е имало тракийско селище. По-късно на това място се заселват римляните. През Средновековието владетелят Деспот Слав избира планинското градче за свой дом и построява замък. Здравите стени на сградите му са надживяли вековете и днес се извисяват в центъра на града.
Мелник е известен с възрожденските си къщи, умело вписани от сръчните майстори сред живописни скални пирамиди. А там, в скалите под къщите, са издълбани изби за вино. Неговата слава от векове се носи по целия свят. В избите виното отлежава в огромни бъчви, за да стане по-добро. Благодарение на него, мелнишките винари и търговци натрупват богатство и строят великолепни къщи.
Най-красивата и най-голямата е Кордопуловата къща. Тя смайва с изкусните си дървени тавани. Огромните стаи са богато обзаведени. Тайнствена цветна светлина прониква през шарените стъклописи. Не пропускай да влезаш в голямата изба. Ще попаднеш в низ от тайнствени лабиринти в скалата под къщата. Там ще видиш и големите дървени бъчви, пълни с вино.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313