Открий съкровището

Айватовица

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Айватовица
Айватовица
Айватовица

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Място на паметта
Къде: Босна и Херцеговина, Прусац
Кога:

Айватовица е най-голямото ислямско традиционно религиозно и културно събитие в Европа. То се провежда близо до Прусац. Наречено е на името на Айваз-дедо. Той е образован човек, който е работил за просвещението на населението и развитието на областта.
Според легендата преди идването му Прусац е имал проблеми с недостига на вода. Той намира голям извор близо до града. Този извор е бил затворен от голяма скала, която пречила за построяването на водоснабдителна система. Айваз-дедо прекарал четиридест дни в молитви до Господ да разцепи скалата. На четиридесетата сутрин след неговите молитви героят сънувал че два бели овена се сблъскват и разцепват скалата. Когато се събудил той видял че скалата е разделена на две половини. Водата от извора била отведена с дървени тръби до града през новообразуваното ждерло.
Това е било възприето като знак на божествена благословия и хората започнали да ходят на поклонение на мястото където скалата се е разцепила.
Интересното за този празник е че той не е свързан с ислямските частвания, а се отблязва всеки седми понеделник след Гергьовден.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313