Открий съкровището

Чудотворната икона на Светата Божия Майка

Начало / Енциклопедия на съкровищата / Търсачка / Резултати от търсенето / Чудотворната икона на Светата Божия Майка
Ти откри съкровище! Разгледай го!

Чудотворната икона на Светата Божия Майка
Чудотворната икона на Светата Божия Майка
Чудотворната икона на Светата Божия Майка

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Какво: Място на паметта
Къде: Босна и Херцеговина, Чайниче
Кога:

Планинското градче Чайниче се намира в Източна Босна и Херцеговина и е известно със чудотворната икона на Богородица, която се съхранява в църквата “Възнесение на Света Богородица”.
Според народната и църковна традиция, иконата е една от трите изработени от свети Лука Евангелист. Иконата е нарисувана от двете страни на дървена дъска. Едната страна изобразява Света Богородица с малкия Исус в ръце, а другата – Свети Йоан Кръстител. Изографисаната повърхност на иконата е покрита със сребърен и златен обков. Вероятно е била притежание на Немайничите (царски босненски род). Крал Урош я е дал на манастира в Баня, като знак на благодарност за изцерението си. Била е спасена от пожар от селянин, който я занесъл в старата църква в Чайниче.
Иконата е широко известна със своята чудодейна изцелителна сила и затова е почитана не само от православните християни, но и от католици, мюсюлмани и евреи.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/otkrivam/public_html/index.php on line 313