Босненска кухня
ЗА СЪКРОВИЩЕТО
Пътувайки из Босна и Херцеговина, не пропускай да опиташ вкусните местни ястия. Това са традиционни гозби, които може да ти се сторят познати. Много от тях се срещат навсякъде в Югоизточна Европа, но във всяка страна майсторите-готвачи добавят щипка от духа на родния си край. Можеш да вкусиш местните ястия – босненско гърне, приготвено с два вида месо и много зеленчуци; чевапи – печено на скара смляно месо, поднесено със специален хляб – сомун и нарязан лук. Не пропускай да опиташ местните суджуци и шунки.
За закуска може да ти предложат някое от местните тестени ястия с различни пълнежи. Обикновено те носят имената на своя пълнеж – бурек (баница с месо), сирница (със сирене), зеляница (със спанак и сирене), кромпируша (с картофи). Ако търсиш нещо по-интересно, опитай босненското клепе – тънко тесто, пълнено с месо и сварено в подсолена вода. Сервира се с различни сосове.
Галерия
Общо: 1 точки!