Открий съкровището

Варна, исторически град

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Варна, исторически град
Варна, исторически град
Варна, исторически град

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Варна е един от най-древните градове в България. Основан е преди повече от 2500 години от гръцки мореплаватели. Тук е открито най-старото златно съкровище на света – съкровището от Варненския некропол. Затова се смята, че на това място е процъфтявала цивилизация много години преди древните гърци.
По времето на Римската империя градът е важно пристанище, от което са тръгвали кораби за цялото Средиземноморие. Свидетели за богатството на града от тези времена са Римските терми на Варна. През Средновековието градът е важно пристанище за Българското царство и за Византийската империя. През Късното Средновековие и Възраждането Варна продължава да бъде една от най-важните спирки по Черно море.
Така в града идват хора от различни краища на света и го обогатяват със своята култура. В продължение на векове те съжителстват и оставят за поколенията сгради, църкви, джамии, традиции. Пример за това е католическата църква във Варна.
А край града можем да се насладим на Аладжа манастир, където килиите на монасите са издълбани в скалите. Там те са се отдавали на вярата сред пищната природа, заобикаляща манастира.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 1 точки!
Общо: 1 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313