Открий съкровището

Катедрала “Св. Яков” в Шибеник

Ти откри съкровище! Разгледай го!

Катедрала “Св. Яков” в Шибеник
Катедрала “Св. Яков” в Шибеник
Катедрала “Св. Яков” в Шибеник

ЗА СЪКРОВИЩЕТО

Катедралата “Св. Яков” в Шибеник, на далматинския бряг, е изграждана в продължение на повече от 100 години – от 1431 до 1535 гoдина. Тя е дело на трима архитекти, които са ръководили строежа един след друг – Франческо ди Джакомо, Георгиус Матеи Далматик и Николо ди Джовани Фиорентино.

Катедралата е изградена изцяло от камък, като за сводовете и купола е използвана остроумна и оригинална строителна техника. В украсата на катедралата, и особено в забележителния фриз със 71 скулптирани лица на мъже, жени и деца, успешно се съчетават белезите на готическото и ренесансовото изкуство.

Архитектурно-художественият образ на катедралата показва, че през 15-ти и 16-ти вek между Северна Италия, Далмация и Тоскана е имало силен обмен в областта на монументалните изкуства.


Прочети повече за съкровището в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Галерия


Ти спечели от това съкровище 3 точки!
Общо: 3 точки!

© Асоциация за културен туризъм. Всички права запазени.
Проектът е финансиран от
Британски съвет България
Warning: include(counter.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313

Warning: include(): Failed opening 'counter.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/pixelflo/otkrivam.com/index.php on line 313